Kaapverdië
Kaapverdië

Brava

Het verborgen eiland

In de verste uithoek van Kaapverdië ligt Brava, het wilde bloemeneiland. Het is een eiland met ruwe berglandschappen en grillige kliffen. Maar ook van kleurrijke planten en bloemen. Geïsoleerd van de rest van de wereld en verstopt achter bijna ondoordringbare wolken. Het kleinste bewoonde eiland heeft een authentiek karakter en een rijke koloniale geschiedenis waar de restanten nog steeds zichtbaar van zijn. Toeristen zie je er nauwelijks. Brava is een plek voor natuur- en wandelliefhebbers die houden van eenvoud en rust. 

Brava: een verborgen parel met een rijke geschiedenis

Brava is voor veel reizigers onbekend terrein. Ook de Kaapverdianen zelf trokken in het verleden massaal weg van het eiland. Toch is het een eiland met een hele rijke geschiedenis. Tijdens de Portugese overheersing werden hier duizenden West-Afrikaanse slaven verhandeld naar Europa en Amerika. Later werd Brava belangrijk voor de export van een type mos dat er groeit en gebruikt werd als textielverf. In de 18e eeuw hielden de Amerikaanse walvisvaarders er vaak halt om proviand in te slaan. Omdat er weinig werkgelegenheid was vertrokken veel jonge mannen. Zij kwamen aan in New-Engeland en startten een nieuwe Kaapverdische gemeenschap. Tot vandaag wonen de meeste Kaapverdianen in Amerika, rond de stad Boston. De gemeenschap blijft sterke banden behouden met Brava en stuurt twee keer in het jaar een containerschip met goederen voor de lokale inwoners. 

Verborgen strandbaaien

Landschap van Brava

Elk Kaapverdisch eiland heeft z’n eigen karakter en Brava is daar een mooi voorbeeld van. Het is een klein eiland met afwisselende landschappen. Op de steile bergflanken zijn vele wandelpaden ontstaan door het passeren van transportezels. Die paden leiden naar prachtige uitzichten over de mooiste baaien van Kaapverdië. Door de laaghangende wolken valt er steeds condens op het eiland. Hierdoor is er een weelderige vegetatie en duiken er overal kleurrijke bloemen en planten op. De drakenbloedboom is een bijzonder exemplaar die in Kaapverdie enkel op Brava en São Nicolau groeit. Als de bladeren worden gekneusd scheidt de plant een rode hars uit, vandaar de naam ‘drakenbloed’.  

Nova Sintra 

De hoofdstad Nova Sintra ligt in de bergen op een hoogte van 500 meter. Het dorp werd gebouwd in een oude vulkaankrater en het is er bijna altijd bewolkt door de laaghangende nevel. Het dorp is vernoemd naar de Portugese stad Sintra. Net als de Portugese versie is er een gezellig centraal plein dat aangelegd is met kasseien in een golvend patroon. Rond de witte en gekleurde koloniale huizen staan fleurige bomen. Je vindt er enkele lokale restaurants en krijgt er een mooie indruk van het authentieke bergleven in Kaapverdië.

Accommodaties op Brava

Het toerisme is kleinschalig en dat zie je aan het beperkt aantal accommodaties. Hier overnacht je in eenvoudige kleine pensions of guesthouses in de hoofdstad Nova Sintra of Faja d’Agua. Als je verblijft in een kleinschalige accommodatie leer je de Kaapverdische cultuur en de inwoners kennen. Daarnaast steun je ook de lokale economie mee. Door je reis bij ons te boeken draag je daarnaast bij aan diverse  fair-travel projecten.

Een guesthouse tussen weelderige vegetatie

Vervoer naar en op Brava

Brava heeft geen vliegveld en is enkel te bereiken met de ferry vanaf het nabijgelegen eiland Fogo. Na minder dan een uur varen bereik je de havenstad Furna. Let wel, de dienstregeling van de boot wijzigt wel eens. En soms wordt de boot geannuleerd door ongunstige weersomstandigheden. Houdt er dus rekening mee dat je genoeg tijd inplant voor je bezoek aan Brava tijdens je rondreis op Kaapverdië. 

Eens aangekomen in de havenstad Furna verplaats je je tussen de nabijgelegen dorpen met lokale busjes (aluguers) of kleine transportwagens voor enkele euro’s. Zo kom je vanzelf in contact met de behulpzame en gastvrije bevolking. 

Andere Kaapverdische eilanden

Hoewel Brava een authentiek karakter heeft is het leuk een rondreis te maken over meerdere Kaapverdische eilanden en te gaan eilandhoppen. Op die manier krijg je een totaalbeeld van het land, de cultuur en de verschillende landschappen. Als je wat langer de tijd hebt voor een vakantie in Kaapverdië kan je de veelzijdigheid van het groene hoofdeiland Santiago ontdekken. Daarna de actieve vulkaan op het zwarte eiland Fogo beklimmen en vervolgens genieten van de rust en de natuur op Brava. Haal meer inspiratie uit onze standaard rondreizen of neem contact op met onze reisadviseurs voor een reis op maat.

Het authentieke Kaapverdië

Activiteiten

  • Op Brava kan je de groene landschappen best verkennen tijdens een hike. Zo kan je wandelen van Nova Sintra naar Faja d'Agua (of andersom) en genieten van de weelderige vegetatie die na de regenval tot bloei komt.
  • Pico of Fontainhas is het hoogste punt van het eiland en best te bereiken tijdens een hiketocht. Boven geniet je van 360 graden uitzichten over Brava en de vulkaan van buureiland Fogo. (als er geen bewolking hangt).
  • Faja d’Agua behoort tot de mooiste baaien van Kaapverdië en is niet te missen tijdens je bezoek aan Brava. Iets buiten het vissersdorp kan je zwemmen in een natuurlijk zwembad tussen de rotsen. Waterpret gegarandeerd samen met de lokale kinderen.
  • Huurauto’s zijn in kleine aantallen aanwezig op Brava. Daarom raden we aan op eilandtour te gaan met een lokale gids in een busje. Hij brengt je naar de mooiste plekken en vertelt je meer over de bijzondere natuur van het eiland.

Bezienswaardigheden

  • Een van de bekendste Kaapverdische poëten Eugénio Tavares woonde in Brava. Hij schreef bekende morna’s (Kaapverdische emotionele liederen) die artiesten waaronder Cesaria Evora gebruikten in hun teksten. Zijn naam wordt in ere gehouden in het dorp; het hoofdplein is vernoemd naar hem, alsook een standbeeld naast zijn huis dat nu omgevormd is tot een museum. 
  • De fauna en flora zijn het mooist in de periode oktober tot februari.
  • Ga terug in de tijd en ontdek de authentieke Kaapverdische sfeer in de pittoreske bergdorpjes.
  • Bij Faja d’Agua ligt het verlaten vliegveld. In 2004 sloot het vliegveld zijn deuren door te gevaarlijke wind. De gebouwen staan er nog en kan je de tarmak betreden. Leuk voor de liefhebbers van verlaten bezienswaardigheden.