Kaapverdië
Kaapverdië

Fogo

Het vulkaaneiland

Fogo in het kort

Op Fogo vind je bossen, maanlandschappen en in het midden de altijd rokende Pico do Fogo. Deze actieve vulkaan die bijna drie kilometer boven zeeniveau piekt, maakt Fogo tot een uniek eiland dat met bijna niets ter wereld te vergelijken is. Ver van de vulkaan ligt het dorpje Sao Felipe. De straten zijn hier aangeharkt en de huizen opgetrokken in koloniale stijl. 

Zodra je de caldeiras (vulkaankrater) inrijdt, wacht één van de meest onbeschrijfelijke en unieke landschappen ter wereld. Vulkanisch gruis, opgedroogde lava, pluimpjes rook en daartussen groene natuur die zich voedt aan de vruchtbare vulkanische grond.

De Fogo vulkaan in de verte
Huisje in de Caldeiras (bewoond)

Midden in de enorme krater rijst een vulkaan op tot een hoogte van 2.829 meter, het hoogste punt van de Kaapverdische eilanden. Hier, op het dak van Kaapverdië, leven geen planten meer. Iedereen die hier komt, is slechts een passant. Maar als je hier staat en diep in het hart staart van de vulkaan, naar Santiago dat verderop in de uitgestrekte diepblauwe Atlantische oceaan ligt, of de enorme wolkenzee onder je, ervaar je waarom deze eilanden zo’n betoverende werking hebben.

De top van Kaapverdië op 3 kilometer hoog

 

Hier groeit onverwacht veel: verse granaatappel, druiven en appeltjes.

 

Tegelijkertijd is de vulkaan nog actief, laatste uitbarsting was in 2015

Vervoer naar en op Fogo

De snelste manier om Fogo te bereiken is met een vlucht vanaf Santiago (30 minuten). Vanaf het vliegveld vertrekken taxi’s en minibusjes (aluguers) naar São Filipe (5 minuten).

 Je kunt ook per veerboot kun je van en naar Santiago (3 a 4 uur varen) of Brava (60 min. varen). De veerboot vanaf Fogo naar Brava is trouwens ook de enige mogelijkheid om op Brava te komen. De veerboten vertrekken vanaf de haven enkele kilometers ten noorden van São Filipe.

Eenmaal op Fogo kun je in Sao Felipe prima overweg met de taxi, maar daarbuiten is een huurauto aan te raden. Het is een waanzinnig avontuur om naar de vulkaan te rijden en in de omgeving te ontdekken.

Met de 4x4 van Voja travel op pad
Samen lunchen met de lokale wijnboeren

 

Dochter van een van de boeren

Wat kun je nog meer doen op Fogo?

Het eiland is bijna rond en vanaf de buitenkant van de vulkaan lopen de hellingen vrij steil af. Een potje voetbal spelen kan leuk zijn, zolang je niet degene bent die de bal moet halen als-ie naar beneden rolt. Er loopt wel een weg helemaal rondom het eiland en die trip (80 km) maakt een leuke tour. Vooral rondom Mosteiros is de route mooi en grillig, met vruchtbare hellingen waar van alles verbouwd wordt.

Activiteiten

  • Het hoogtepunt, letterlijk en figuurlijk, van een bezoek aan Fogo is de Pico do Fogo. Het hangt er een beetje vanaf of je een ring hebt die je met gezwinde spoed in een vuur wilt gooien, maar de klim naar de top is meestal 3 á 4 uur lopen. Het hoeft niet met een gids, maar wij raden het wel sterk aan, want er staat geen route aangegeven en je helpt de lokale bevolking er ook mee bij de heropbouw van hun bestaan.
  • Proef de unieke lokale Manecom wijn en koffie van de Arabica-koffiebonen.
  • Neem de eilandweg en rijd langs de opgedroogde slierten lava. Zodra je wegrijdt uit São Filipe richting de caldeiras (vulkaankrater) verlaat je de wereld zoals je die kent. De weg slingert tussen opgedroogde slierten lava door naar een hoogte van 1.800 meter. Een surrealistische ervaring!
  • Ponta da Salina is één van de weinige plekken waar je kunt zwemmen. Hier vind je een natuurlijk zwembad in zee.

Bezienswaardigheden

  • Wandel door de kleurrijke koloniale dorpjes.
  • Bezoek het door de vulkaanuitbarsting in 2014 vernietigde dorpje Cha das Caldeiras.
  • Verblijf in het levendig en historische Kaapverdiaans stadje São Filipe, met haar Portugese koloniale huizen (sobrado’s), gezellige pleintjes en charmante klinkerstraatjes.
  • Kijk op Fogo ook zeker om je heen naar de bijzondere diversiteit in het uiterlijk van de mensen. De mensen die hier wonen zijn voor een deel nazaten van de Franse hertog Montrond die er in de 18e eeuw leefde en niet stil heeft gelegen (hij kreeg 11 kinderen). Hij verwekte er niet alleen een klein voetbalteam, maar leerde de lokale bevolking ook wijn verbouwen. Hij heeft een grote bijdrage geleverd aan de totstandkoming van de lekkere wijn, maar ook aan die van Kaapverdianen met een donkere huid, blauwe ogen en blond kroeshaar!

Reis naar Fogo boeken? 

Wil je Fogo bezoeken? Combineer het met Santiago en een of meer andere eilanden. We helpen je graag verder met een reis op maat. Klik hier en vraag een reisvoorstel aan.