Kaapverdië
Kaapverdië

São Nicolau

Marslandschappen en tropische valleien

Maanlandschappen en landbouw op São Nicolau

São Nicolau is een eiland met pure natuur en heeft de meest extreme geografische verschillen van de Kaapverdische eilanden. Aan de ene kant vind je er kurkdroge canyons, vulkaankraters en gestolde lava, die een indrukwekkend maanlandschap vormen. Maar het is ook het eiland van bossen, groene heuvels en valleien. Op het bergachtige eiland wordt de ongerepte natuur slechts afgewisseld met kleine dorpjes met authentieke Kaapverdische cultuur.

Cassave, tomaten en bananen op São Nicolau

Ecologische landbouw op São Nicolau

De inwoners kweken hier zelf bananen, mango’s, passievruchten, zoete aardappel cassave, spinazie en andere groenten. São Nicolau kent de beste visstand en de kleine baaitjes worden bevist door lokale vissers. Die verblijven doordeweeks vaak tientallen kilometers van hun dorpje, in vissershuisjes die strategisch geplaatst zijn in deze baaien zonder golven. Ze worden een keer per dag bezocht door een pick-up die de vangst komt ophalen. Verder zijn er semi wilde geitjes die de bewoners vrij op het eiland laten grazen. Alleen bij verkoop worden deze geitjes met behulp van honden opgehaald en teruggebracht. Verder houden de inwoners koeien en varkens en in mindere mate kippen.

Lokale boer vraagt of we een foto willen maken. Natuurlijk! :) 

Vervoer naar São Nicolau

Er is geen internationaal vliegveld en er gaan maar een paar binnenlandse vluchten per week. Het eiland is groter dan Amsterdam en Den Haag bij elkaar, toch wonen er maar ongeveer 12.500 mensen. Hierdoor is dit een eiland dat vrijwel volledig zelfvoorzienend is en een paradijs voor natuurliefhebbers. Toerisme in Sao Nicolau is kleinschalig, met als keuze voor verblijf een eco-lodge en een paar bed and breakfasts die je op één hand kunt tellen. Vanaf Sal, São Vicente of Santiago, kun je meerdere keren per week per vliegtuig op São Nicolau komen. Sao Nicolau is ook per veerboot bereikbaar vanaf Sao Vicente (reistijd: 4 tot 6 uur). Van deze goedkopere en minder comfortabele optie wordt niemand echt vrolijk. Het geeft je wel ruimschoots de tijd om te bedenken of je toch niet liever het vliegtuig had gepakt.

De hoofdstad Ribeira Brava

Vervoer op Sao Nicolãu

Vanaf het vliegveld ben je ongeveer een kwartiertje later en zo’n 7 euro armer in de hoofdstad Ribeira Brava. Een leuk en goedkoper alternatief is een minibus (Aluguer).Een goede manier om de het eiland en de dorpjes te verkennen is met een huurauto.

Een bezoek aan Sao Nicolau in Kaapverdië is zeer de moeite waard voor de avontuurlijke reiziger die graag op pad gaat buiten de gebaande paden. Houd er rekening mee dat  er vrijwel geen andere toeristen zijn en dit eiland nog ruw is. De inwoners zijn gelukkig ontzettend vriendelijk en verwelkomend.

Activiteiten

  • Een beklimming van de Monte Gorde (1.370m). Hoewel alleen geschikt voor fitte mensen, is de klim spectaculair, omdat je het hele eiland kunt overzien en het effect van regen op aarde kunt aanschouwen. Aan de ene kant kurkdroge afgronden van roodbruine aarde, aan de andere kant weelderige bossen en een groene vallei.
  • Bezoek de indrukwekkende Carbeirinho kustlijn met kalkachtige rotspartijen, kliffen en zwart zandstrand.
  • Loop één van veelzijdige wandeltochten in het natuurgebied Monte Gordo.

Bezienswaardigheden

  • Ribeira Brava is de grootste stadje op São Nicolau met een 17e eeuwse kathedraal en koloniale sfeer. De inwoners zijn trotse mensen en onderhouden hun straten en wegen goed. Er is slechts één suffig politiekantoortje met een paar agenten. Opvallend genoeg is er klein ziekenhuisje met laboratorium en eerste hulppost waar enkele dokters dienst doen voor het gehele eiland. Door de gezonde leef en eetwijze, het schone drinkwater en afwezigheid van de meeste tropische ziekten, hebben de dokters echter een rustig bestaan.
  • In de imposante marslandschappen zijn het vooral de vogels die goed gedijen. Er zijn grote zwermen mussen te zien, hoewel ze bijna onzichtbaar wegvallen tegen de roodbruine rotsen. Je vindt er ook volop stadsduiven, alleen dan zonder stad in de buurt. Parelhoenders, ibissen en andere vogels die je niet zou verwachten komen veelvuldig voor in het ruige landschap.
  • Liefhebbers van andere toeristen kunnen beter Sal bezoeken, want op São Nicolau komen vrijwel geen toeristen.
  • Een mooie manier om een indruk van het eiland te krijgen is per huurauto. Rij in dat geval zeker de autoroute van Ribeira Brava naar Tarrafal.